Kristiaan vertelt | De juiste financial voor jouw scale-up

Bij Greyt geloven we in de juiste persoon op de juiste plek. Dat doen we binnen onze eigen club, maar óók daarbuiten. Om andere organisaties te helpen om de juiste financial voor hun team te vinden, hebben we Greyt Werving & Selectie opgezet. Natuurlijk hadden we voor die plek ook dé Greyt-match nodig; en die vonden we in Kristiaan van der Weijde.  

In dit interview gaan we met hem in gesprek om de persoon achter onze werving & selectie beter te leren kennen én om erachter te komen hoe hij die perfecte kandidaat weet te vinden. 


Greyt Werving & Selectie

Kristiaan: “Een onderneming begint met een inspirerend idee. Maar voor echte en vooral duurzame groei heb je een sterk team nodig; en daar is Finance een cruciaal onderdeel van. Sinds 2012 is Greyt er voor ondernemers die willen groeien. Dat doen we door ambitieuze groeibedrijven te versterken met de beste CFO’s en Controllers, op parttime- of interimbasis; net waar de organisatie behoefte aan heeft.  

Voor snelgroeiende organisaties die een vaste invulling van hun Finance-vacature zoeken, is er nu dus Greyt Werving & Selectie. In de loop der jaren merkten we bij Greyt namelijk dat opdrachtgevers niet altijd de tijd en/of expertise hadden om vaste vervanging te vinden voor de Greyt CFO en Controller.  

Het was dan ook een logische stap om werving & selectie in te zetten voor opdrachtgevers. Want we spreken de taal van zowel founders als investeerders, kennen de dynamische scale-up wereld, weten de juiste financials te vinden en beschikken over een groot, behulpzaam en kwalitatief netwerk. En dat zetten we nu dus ook in voor groeibedrijven die een CFO of Controller in loondienst zoeken.”  

“Bij Greyt spreken we de taal van zowel founders als investeerders, we kennen de dynamische scale-up wereld, we weten de juiste financials te vinden en beschikken over een groot, behulpzaam en kwalitatief netwerk. En dat zetten we nu dus ook in voor groeibedrijven die een CFO of Controller in loondienst zoeken.” 


CFO’s en Controllers voor start-ups en scale-ups

“Het bijzondere aan onze dienstverlening is het landschap waarin we zitten: groeibedrijven zoals start-ups, scale-ups en groeiend MKB. Dat is echt een ander vakgebied dan corporates en publieke organisaties. Die focus op groeibedrijven zit in het DNA van Greyt en ook in de werving & selectie die we aanbieden.  

Start-ups en scale-ups brengen een bepaalde dynamiek met zich mee en dat moet matchen met een financial. Wij focussen op professionals die qua drive, competenties en karakter echt passen bij zo’n ambitieus bedrijf. Ze kijken over hun eigen rol heen, bewegen mee met de uitdagingen die horen bij een groeibedrijf, brengen de nodige ervaring mee en hebben een helikopterview: ze kunnen overzien wat er speelt en wat de consequenties voor de toekomst zijn. Het zijn mensen die verschil willen en kunnen maken.” 

Greyt Werving & Selectie is voor bedrijven die op zoek zijn naar een vaste CFO (senior/C-level) of Controller (medior/senior). “Denk aan een organisatie die steeds meer van het Finance-team vraagt en waar meer support nodig is. Of een investeerder die een geschikte CFO aan het stuur wil hebben; want er valt flink wat te besturen in een groeibedrijf.” Recruitment meets Finance

Kristiaan is een financial met ruime ervaring in recruitment. “Ik heb bedrijfseconomie gestudeerd en ben opgeleid als financial. Mijn commerciële drive en interesse in carrièrestappen van mensen combineerde ik als recruiter binnen de financiële kolom. Toen mijn interesse in groeibedrijven gewekt werd, was de stap naar Greyt niet meer dan logisch. 

Start-ups en scale-ups zijn anders om in te werken vergeleken met een meer gevestigde organisatie; het vraagt om andere kwaliteiten. Het is als recruiter dan ook heel handig dat ik de taal van de financials spreek. Ik wil mensen helpen om een bewuste keuze te maken voor dit landschap. Er zijn zo veel keuzemogelijkheden als financial: ik wil het carrièrepad laten zien dat past bij de ambities. 

Daarnaast wil ik groeibedrijven voorzien van een professional die matcht met de onderneming.
Want een bekwame financial zorgt niet alleen voor een goede financiële gezondheid, maar kan de groei ook écht een boost geven.

Ik merk dat ondernemers wel eens denken dat ze zelf het beste een CFO kunnen vinden. En natuurlijk, soms kan dat ook. Maar vaak wordt de impact onderschat als een CFO (net) niet past: dat heeft effect op de strategie en op de financiële gezondheid van de organisatie.  

Mijn drive is om, vanuit mijn kennis en ervaring als financial en recruiter, de juiste mensen op de juiste plek te brengen. Dat doe ik door eerlijk en realistisch te zijn. Dat kan dus ook betekenen dat ik iemand een andere richting wijs, wanneer die persoon daar beter tot zijn of haar recht komt. Het gaat er niet alleen om dat de vacature wordt vervuld en het contract wordt getekend: het gaat er vooral om dat die financial gaat bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. En zo de organisatie én zichzelf verder brengt.”  

“Het gaat er niet alleen om dat de vacature wordt vervuld en het contract wordt getekend: het gaat er vooral om dat de financial gaat bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen. En zo de organisatie én zichzelf verder brengt.” 


Finance leadership

Kristiaan legt uit: “Bij Greyt is finance leadership onze leidraad: we signaleren en stimuleren het in de CFO’s en Controllers, en het zit in onze dienstverlening verweven. Voor organisaties betekent finance leadership dat er een Finance-team is dat verantwoordelijkheid neemt en actief optreedt om de onderneming naar een hoger niveau te brengen. Voor financials betekent finance leadership dat ze bij hun werkzaamheden de regie pakken, niet bang zijn om in de voorhoede te lopen en zo impact maken in de organisatie.”  

Voor snelgroeiende bedrijven die nog niet zelf kunnen voorzien in hun finance leadership, biedt Greyt flexibele toegang tot (inmiddels 40+) ervaren Greyt CFO’s en Controllers, die op parttime- of interimbasis ingezet worden. Op die manier hebben we sinds 2012 ruim 700 organisaties succesvol helpen groeien. 

“Bij Greyt zoeken we nu dus zowel CFO’s en Controllers die zich bij Greyt willen aansluiten als voor opdrachtgevers die een vaste invulling van hun Finance-vacature zoeken. Maar dat bijt elkaar niet, omdat er binnen Greyt meerdere mogelijkheden zijn. Wil een financial aan de slag bij diverse groeibedrijven en verschillende facetten van finance ontdekken? Dan matcht dat met de rol van Greyt Controller of Greyt CFO. Heeft iemand affiniteit met een specifieke functie of de behoefte aan meer stabiliteit binnen één organisatie? Dan past een vaste functie binnen een groeibedrijf wellicht beter. Zo zorgen we voor de juiste persoon op de juiste plek.” 

“Start-ups en scale-ups zijn anders om in te werken vergeleken met een meer gevestigde organisatie; het vraagt om andere kwaliteiten. Het is als recruiter dan ook heel handig dat ik de taal van de financials spreek. Ik wil mensen helpen om een bewuste keuze te maken voor dit landschap.” 


De kracht van het Greyt-netwerk

Waar bij gevestigde organisaties een functie al bestaat of de vacature zelfs al klaarligt, is dat bij groeibedrijven vaak niet het geval. Kristiaan: “Dat is de creatieve uitdaging in mijn rol. Ik start met een grondige inventarisatie: wat is de behoefte van de organisatie, wat mist er aan finance-ervaring en waar liggen de kansen? Wat is een realistisch takenpakket, welke arbeidsvoorwaarden zijn passend en wat doet de arbeidsmarkt? En moet er een vacaturetekst komen? Dan schrijven we die voor je. Het is een samenwerking waarbij de opdrachtgever zo veel mogelijk ontzorgd wordt.  

Vervolgens gaan we op zoek – binnen en buiten ons netwerk – en is er continue afstemming. Bij een mogelijk geschikte kandidaat voeren we meerdere gesprekken; pas als wij overtuigd zijn, introduceren we hem of haar bij de opdrachtgever.” 

Het spreekt Kristiaan aan dat Greyt een echte community is, een (financiële) partner voor groeibedrijven en financials. “Met events zorgen we voor verbinding en kennisdeling. Zoals de Investor Quarterly voor investeerders en founders. En de Greyt Finance Drinks: een event voor CFO’s en Controllers om laagdrempelig met elkaar en met Greyt kennis te maken. Naast kennisdeling is dat een mooie manier om ons netwerk van financials uit te breiden.” 


Greyt to meet you

Kristiaan: “Ik wil een trusted advisor zijn voor ambitieuze bedrijven die financiële versterking zoeken. Of dat nu voor een concrete opdracht is of het delen van inzichten: ik denk graag mee. Ook als je pas over een half jaar of zelfs een jaar iemand nodig hebt. Mijn ervaring is namelijk dat je dan beter nu contact kunt hebben zodat we alvast een plan de campagne maken, dan last minute een zoekopdracht plaatsen (hoewel ik daar ook mijn hand niet voor omdraai!)  

Dus zoek jij de juiste financials voor een start-up, scale-up of groeiend MKB-bedrijf? Of heb je al een kandidaat op het oog, maar wil je sparren of dit de juiste persoon is voor de organisatie? Laten we kennismaken!” 

Anita Hijmenberg, Greyt directie en Chief People Officer:

“Wij zijn heel blij dat we met Kristiaan onze werving & selectie formeel vorm kunnen geven. We deden dit eigenlijk al op de achtergrond voor onze opdrachtgevers, maar nu hebben we iemand die dit op een structurele manier kan invullen. 

Kristiaan past op heel veel vlakken goed bij Greyt: hij is zelf als financial begonnen en heeft recruitmentervaring in de financiële kolom. Onze werkwijze sluit goed aan op hoe hij graag werkt: hij gaat gesprekken aan vanuit wederzijds vertrouwen met de noodzakelijke diepgang. Want bij Greyt selecteren we financials niet alleen op de inhoud, maar ook op ‘DNA’, op de meer softe competenties: past deze financial bij onze doelgroep? Werken bij een scale-up doet echt een ander beroep op je, vanuit de inhoud maar ook vanuit de zachte kant.Voor alle energieke CFO’s en Controllers die dit lezen 

Ben je nieuwsgierig geworden na dit interview met Kristiaan en ben jij een financial die van afwisseling en uitdaging houdt? En wil je jouw kennis en expertise delen met ambitieuze ondernemers die willen groeien? Kristiaan gaat dan graag met je in gesprek over jouw volgende carrièrestap. Gewoon van mens tot mens om inzichten uit te wisselen en te netwerken.  

Want natuurlijk zijn wij op zoek naar gedreven financials die graag in het scale-up landschap aan de slag gaan; maar ook als Greyt niet jouw volgende stap is, vinden we het net zo interessant om in contact te komen! 


Kristiaan van der Weijde
Recruitment Consultant
06 – 45443850
kristiaan.vanderweijde@greyt.nl