Deponeren via SBR: alles wat je moet en wil weten over Standard Business Reporting

 

In dit blog vind je een helder overzicht van wat je moet en wil weten over SBR, in simpele taal uitgelegd. Aan de hand van 4 vragen vertel ik je precies wat je moet weten over SBR, specifiek voor jouw onderneming en hoe jij SBR het beste kan aanpakken.

Je kan gebruiken maken van het volgende snelmenu:

 1. Wat is SBR en waarom is het verplicht?
 2. Is mijn onderneming verplicht om via SBR te deponeren?
 3. Wat heb ik als ondernemer aan SBR?
 4. Zelfstandig & voordelig deponeren met Speedbooks

 

1. Wat is SBR (Standard Business Reporting) en waarom is het verplicht?

SBR is een “nieuwe” methode om de jaarrekening digitaal te deponeren. Via deze manier deponeert iedereen via eenzelfde format zodat de ontvanger (de KvK of de bank) de gegevens automatisch kan verwerken. De website van de Belastingdienst omschrijft het als volgt:

“Standard Business Reporting (SBR) is een methode voor het samenstellen en aanleveren van financiële berichten. Met SBR legt u de gegevens in de bedrijfsadministratie eenmalig op een standaard manier vast. De bedrijfsadministratie is het bronbestand: u kunt de gegevens eenvoudig hergebruiken voor verschillende soorten rapportages aan overheidsinstellingen en een aantal banken. Zo hebt u minder werk aan het samenstellen van de verplichte rapportages”

Wordt het deponeren dan makkelijker gemaakt?
Jawel, maar niet zozeer voor de ondernemer. Het is vooral voor de ontvanger makkelijker om de gegevens te verwerken. De zender moet echter zijn deponering aanpassen, zijn systemen anders inrichten en wellicht nieuwe software aanschaffen. Daar geef ik onderaan dit blog advies over.

Waarom is deponeren via SBR verplicht?
De overheid maakt het deponeren via SBR verplicht om simpelweg sneller, eenvoudiger en veiliger de deponeringen te kunnen verwerken. Voor wie het verplicht is, dat is wel verschillend. Uiteindelijk zal iedereen verplicht via SBR moeten deponeren. Lees hieronder of jouw onderneming nu al verplicht is om via SBR te deponeren.


2. Is mijn onderneming verplicht om via SBR te deponeren?

Wie nu al verplicht is om via SBR te deponeren en vanaf wanneer verschilt per rechtsvorm en bedrijfsklasse. Om de vraag te beantwoorden moet je eerst het volgende nagaan:

3. Wat heb ik als ondernemer aan SBR deponeren?

Eigenlijk heb je als ondernemer bar weinig aan het deponeren via SBR. Je wordt hiertoe verplicht en krijgt daar niks voor terug. Als je namelijk niet deponeert via SBR, worden of de documenten niet in behandeling genomen (KvK) of brengt de ontvangende partij kosten in rekening (banken).

Is het dan alleen een last? Niet helemaal, het biedt namelijk nieuwe kansen voor de ondernemer. Door zelf te deponeren via handige software heb je meer grip en controle over je deponeringen. Je bent minder afhankelijk van de accountant en het kan ook nog in de kosten schelen.

Handige software? Daar vertel ik je hieronder meer over.

 

4. Zelfstandig & voordelig deponeren met Speedbooks

Speedbooks, een handige managementrapportage tool, heeft een SBR module waarmee je zelfstandig en direct kan deponeren bij de KvK of de bank. Door zelf te deponeren via SBR heb je in eigen hand welke informatie je naar buiten publiceert. Zo blijf je baas in eigen huis, wel zo fijn. Greyt is al vijf jaar op rij de officiële implementatiepartner van Speedbooks. We zijn bekend met alle ins & outs, ook die van SBR.

Hoe werkt SBR deponeren via Speedbooks?

Als Speedbooks gebruiker kan je de SBR module afnemen op basis van een jaarlijkse licentie. Vanuit Speedbooks maak je een koppeling met XBRLOne, een speciaal hiervoor ingerichte beveiligde SBR-omgeving. Hiermee zet je je financiële data snel om in een gevalideerd SBR bestand. Via de module moeten vervolgens alle taxonomieën worden ingesteld. Eenmaal gereed kan je direct vanuit Speedbooks deponeren naar de KvK of de bank. Dit biedt veel voordelen:

 1. Deponeren heb je helemaal zelf in de hand.
 2. Je stelt de taxonomieën eenmalig in, die je vervolgens elk jaar kan gebruiken. Op voorwaarden dat de overheid de eisen niet wijzigt.
 3. De jaarlijkse kosten zijn laag, je betaalt namelijk alleen voor de Speedbooks module.


Niet bekend met Speedbooks?
Speedbooks is een hele handige managementrapportage tool. Speedbooks software is geschikt voor verschillende bedrijven. Dus of je nu één administratie voert voor je eigen onderneming, of meerdere voor bijvoorbeeld klanten. Met Speedbooks kun je alle kanten uit; van maandelijkse managementrapportage tot jaarrekening. Speedbooks is tevens te koppelen aan élk boekhoudpakket: Exact, Davilex, Twinfield, Visma, Snelstart, E-boekhouden.nl, en nog véél meer.

Greyt maakt SBR deponeren nog sneller en eenvoudiger

Ongeacht via welke tool je gaat deponeren, het blijft een klus waar jij als ondernemer waarschijnlijk geen tijd voor hebt en hoofdpijn van krijgt. Want hoe kan je nu het beste jouw cijfers presenteren? Hoe en wie gaat de taxonomieën juist inrichten? En hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk van dit proces automatiseert? Of helemaal zelf kan uitvoeren?

Greyt helpt jou met een eenmalige implementatie, uitgevoerd door een Speedbooks SBR specialist en wij laten jou zien hoe je het voortaan zelf kunt aanpakken.

Bekijk hier hoe Greyt je helpt snel & eenvoudig te deponeren via SBR.


Voor Speedbooks gebruikers

Een van onze SBR specialisten komt bij jou langs op locatie. We nemen de jaarrekening door en zetten vervolgens alle taxonomieën op in de Speedbooks module. Uiteraard in overleg met de ondernemer zodat alle cijfers juist gepresenteerd worden. Afhankelijk van de wensen en omvang van de jaarrekening zal dit een halve dag tot maximaal één volledige dag duren. Wil je graag leren hoe je het voortaan zelf kan doen? Laat het ons weten en wij gaan het jou leren.

Jouw voordelen:

 1. Je hebt voortaan de deponering van de jaarrekening helemaal zelf in handen.
 2. Greyt is als officiële implementatiepartner van Speedbooks dé Speedbooks specialist. Combineer dat met onze jarenlange ervaring als CFO’s en wij zijn de beste partij voor jouw SBR implementatie.
 3. Je maakt een eenmalige investering en kan daar jaren mee vooruit. Geen jaarlijkse kosten van de accountant.
 4. Wij voeren de implementatie uit binnen één dag!


Klik op deze link:
voor een gesprek met een SBR specialist.


Maak je geen gebruik van Speedbooks?

Dan kunnen wij je van begin tot eind helpen met de opstart ervan. Van het consult, de implementatie tot aan de doorlopende adviezen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Waarom niet alles door je accountant laten doen?

Je accountant heeft het al zo druk in de ‘jaarrekeningen periode’. Naast de gebruikelijke accountantskosten rekent hij of zij ook een bedrag per deponering én rapportage. Dit kan oplopen tot een substantieel bedrag aan extra kosten voor je accountant. Elk jaar weer.

Daarnaast staat SBR in het teken van automatisering. Als ondernemer word je te pas en te onpas geconfronteerd met nieuwe manieren van aanleveren van je financiële documenten waar je zelf helemaal niet om hebt gevraagd, laat staan de bovengenoemde kennis, kosten en tijd voor hebt. Door gebruik te maken van Speedbooks software automatiseer je al een groot gedeelte van jouw jaarrekeningproces.


Twijfel je over of en hoe je SBR moet aanpakken in jouw organisatie?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag op weg.