De Greyt-reis van controller naar CFO

Ontmoet Jouke Smeding, Greyt Controller. Een gesprek over de reis van controller naar CFO, horizontale versus verticale groei en de toekomst van de controller-rol. En hoe een ‘beauty contest’ bijdraagt aan je ontwikkeling als controller!

“Als ik te veel hetzelfde werk doe, gaat het kriebelen: hét teken dat ik uitdaging mis. Bij mijn vorige werkgever waren er de eerste jaren genoeg projecten en bewegingen gaande om het interessant te houden. Maar het laatste jaar was voor mij de spanning eruit; ik was toe aan een nieuwe uitdaging”.

Detachering, zzp’er of dienstverband?

Jouke werkt nu ruim een jaar bij Greyt en blikt terug. “Ik twijfelde welke kant ik dan wél op wilde. Ga ik weer de detachering in, als zzp’er aan de slag of kies ik toch voor een dienstverband?”

“Het voordeel van detachering is voor mij de afwisseling (en daarmee de uitdaging); je werkt steeds bij verschillende bedrijven. Het nadeel van de standaard detachering is dat je je vaak alleen horizontaal ontwikkelt. Steeds hetzelfde kunstje, maar dan bij een ander bedrijf. Jezelf in de breedte ontwikkelen of een andere rol pakken, is er niet bij. Dat was ook de reden dat ik niet als zzp’er wilde werken. Ik was bang dat ik alleen opdrachten zou krijgen in dingen die ik al kon, in plaats van nét dat stapje extra te maken.”

“Voor wat betreft een dienstverband: wat als ik na een paar jaar wéér de uitdaging zou missen? Ik kwam in aanraking met Greyt omdat een van hun CFO’s verantwoordelijk was voor een project waarbij mijn afdeling betrokken was. Ik ben gaan praten bij Greyt en ik werd erg enthousiast van hun plan om een controller-team uit te bouwen dat hun CFO’s op klantopdrachten kan ondersteunen.”

Bij Greyt word je dus parttime controller bij verschillende klanten tegelijkertijd. “En weet je, ik kies altijd voor iets nieuws. En dat was Greyt ook: ik had nog nooit van het concept ‘parttime CFO’ gehoord bijvoorbeeld. Laat staan van een parttime controller.”

Best of both worlds

Greyt bleek voor Jouke best of both worlds te zijn: een dienstverband als controller met veel mogelijkheden om jezelf (verticaal) te ontwikkelen. Bij Greyt zijn de controllers in dienst, de CFO’s zijn zelfstandig ondernemer binnen de coöperatie.

De controllers ondersteunen de CFO’s bij hun opdrachten als parttime CFO of interim CFO. “Wat mij aansprak was het samenwerken met 30+ CFO’s: financials die qua kennis en ervaring verder zijn dan ik en waarvan ik veel kan leren. Je leert dus niet alleen van je opdrachten, maar ook van de sparringpartners om je heen.”

Voor Jouke was dit kenniselement doorslaggevend om voor Greyt te kiezen. Door de continue interactie met de CFO’s en controllers, de kennissessies en de Greyt Academy wordt doorlopend ingezet op ontwikkeling.

“Ik vind het heel fijn dat ik mezelf in de breedte kan ontwikkelen. Omdat we bij Greyt voornamelijk bij kleinere organisaties zitten (MKB en scale-ups), ga je automatisch over je eigen vakgebied heen werken. Dat wordt ook van je gevraagd: voor zo’n organisatie ben jij al snel dé finance-autoriteit en zit je dus soms bijna op de CFO-stoel. Zodra een CFO merkt dat je meer verantwoordelijkheid aankunt, mag je meer oppakken. En als je dan iets niet weet of twijfelt, heb je altijd 30 sparringpartners in de buurt!”

“Bij Greyt werk je als parttime controller, interim controller of project controller. Dat heeft als voordeel dat je meedraait bij heel veel verschillende bedrijven. Door mijn ervaring kan ik vrij snel neerzetten waar ik goed in ben, en daarnaast is er dus de ruimte om over mijn eigen vakgebied heen te kijken.”

“Ik vind het heel fijn dat ik mezelf in de breedte kan ontwikkelen. Omdat we bij Greyt voornamelijk bij kleinere organisaties zitten (MKB en scale-ups), ga je automatisch over je eigen vakgebied heen werken.”

Competenties van de Greyt Controller

Omdat je verschillende opdrachten doet voor verschillende bedrijven, moet je flexibel, proactief en energiek zijn, en de dynamiek & diversiteit echt leuk vinden.

“Ik durf van mezelf te zeggen dat ik echt flexibel ben. Maar ook bij mij is het af en toe schakelen. Momenteel heb ik twee opdrachten lopen, dus dat is vrij gestructureerd. Maar ik heb ook wel eens zes opdrachten tegelijkertijd gehad, waarbij ik op één dag voor die zes verschillende opdrachten werkte. Dat schakelen vraagt veel van je flexibiliteit. Maar persoonlijk levert het mij ook heel veel energie op!”

Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen een financial controller en business controller. Hoe zit dat bij Greyt? “Omdat onze klanten meestal ambitieuze groeibedrijven zijn, is dat niet zo strikt gescheiden. Want vaak hebben ze juist een combinatie nodig. Ik vind dat zelf erg leuk, het past bij mij om met allebei bezig te zijn. Maar als je je wilt specialiseren, is daar ook alle ruimte voor.”

Jouke geeft nog mee dat het als Greyt Controller belangrijk is om affiniteit te hebben met software. “Bij elke nieuwe klant moet je je snel de software eigen kunnen maken om data op te halen. Maar door ervaring herken je op den duur snel de opbouw van een softwarepakket en pak je dat in no time op!”

Beauty contest

Als controller werk je niet alleen voor Greyt, je werkt ook mee áán Greyt: je draagt bij aan de ontwikkeling van het bedrijf. Jouke was bijvoorbeeld projectleider van een intern team dat een beauty contest hield onder een aantal reporting tools.

“Een aannemer heeft goed gereedschap nodig, anders kan hij zijn werk niet goed doen. Dat geldt ook voor een financial. Een projectteam van Greyt Controllers heeft bij deze zogenoemde beauty contest verschillende reporting software onder de loep genomen en beoordeeld op een aantal aspecten die van belang zijn bij onze kernklanten. Vervolgens zijn we samenwerkingsverbanden gaan zoeken met software suppliers. Zo’n intern project is niet alleen vaktechnisch interessant, maar is voor mij als controller ook vanuit de business development- en saleskant nieuw en dus heel leerzaam.”

De toekomst van de controller

Bij Greyt zien we dat de rol van de controller steeds meer uitgroeit naar databeheersing. Door automatisering zijn er steeds minder werknemers nodig die gestandaardiseerde processen uitvoeren. Hoe ziet Jouke dat?

“Doordat er veel meer geautomatiseerd wordt, is een controleslag juist nog harder nodig. Je moet het herkennen als processen niet goed zijn ingericht of onjuist data verwerken. En je moet de kennis hebben om dat vervolgens te herstellen of mee te denken aan een oplossing.”

“Daarnaast groei je als controller meer naar de business toe. Er is meer en meer data beschikbaar en je kunt veel meer inzicht geven als die data goed gestructureerd is. Maar daarvoor moet je in gesprek met directie en business: welke vragen hebben jullie? Welk financieel inzicht hoort daarbij? Er wordt meer van je interpersoonlijke skills gevraagd. Ik denk dat de rol van controller alleen maar spannender wordt in de toekomst.”

Van controller naar CFO

Binnen Greyt zien we ons controller-team als ‘groeinest’ voor de Greyt-CFO’s van de toekomst. Maar dat hoeft niet per se. Er is ook plek voor controllers die niet willen doorgroeien naar CFO, maar die willen specialiseren. Bijvoorbeeld in financial control, aangevuld met goede reporting-skills en kennis van software. Maar als je toch de stap wilt maken naar Greyt-CFO: wat moet je dan volgens Jouke aan competenties en persoonlijkheid meenemen?

“Ik heb heel lang gedacht dat ik geen CFO wilde worden; dat was echt een no-brainer voor mij. Tot ik Greyt tegenkwam…”

“Qua skills geldt dat een CFO vaak veel breder werkt: finance, IT, insurance, een stuk HR. Dus als controller is het belangrijk dat je veel kennis opdoet over die aspecten. Qua persoonlijkheid is het belangrijk dat je overtuigingskracht hebt, senioriteit uitstraalt en leiderschap toont. Zodat een ondernemer zijn Finance aan jou toevertrouwt en weet dat het goedkomt.”

Heeft Jouke zelf de ambitie om naar de rol van CFO te groeien?

“Ik heb heel lang gedacht dat ik die rol niet wilde. De CFO’s die ik voorheen tegenkwam, werkten 60 -70 uur per week. Dat wilde ik echt niet, dat was een no-brainer voor mij. Tot ik Greyt tegenkwam en zag dat het ook anders kon als parttime CFO…” (Lacht hartelijk.)

“Door de parttime- en interim opdrachten via Greyt kreeg ik te maken met interessante groeibedrijven waarbij ik mee kon denken over strategie en de lange termijn. Ik merkte dat ik de ambitie kreeg om mezelf door te ontwikkelen. Dus ja, het CFO-schap ligt voor mij nu wel als optie open. En het gaat me dan echt niet om de titel, maar om de inhoud, de uitdaging en de variatie.”

****

Over Greyt

Greyt is een netwerk van CFO’s en controllers, dat scale-ups en MKB-organisaties voorziet van de beste Finance professionals uit de branche, op een manier die het beste past bij de uitdaging van de organisatie. Dit kan dus parttime zijn, fulltime, interim of op projectbasis: net wat het bedrijf nodig heeft.

Binnen Greyt zijn we altijd op zoek naar controllers die van grote toegevoegde waarde willen zijn voor ambitieuze groeibedrijven. Die op zoek zijn naar uitdaging en afwisseling. Herken jij jezelf hierin? Laten we dan kennismaken! Kijk voor meer info op https://greyt.recruitee.com/o/greyt-controller.