Onder andere Het Financieele Dagblad kopte het begin september al; 135.000 bedrijven zullen in de problemen komen als ze vanaf 1 oktober moeten starten met het terugbetalen van de belastingschulden. Deze bedragen zijn opgebouwd tijdens de coronaperiode, maar nu komt het moment van terugbetalen toch echt in zicht. Ten tijde van een onzekere economie en continue stijgende prijzen, zien veel bedrijven het somber in. De WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) kan hierin uitkomst bieden.
Wat moet de ondernemer doen om van WHOA gebruik te kunnen maken
De WHOA is een wet die per 1 januari 2021 in het leven is geroepen om bedrijven te helpen faillissement te voorkomen. Met deze wet wordt het mogelijk gemaakt om de schulden te herstructureren middels een onderhands akkoord met de schuldeisers. Hierdoor kan voorkomen worden dat levensvatbare bedrijven failliet gaan. De WHOA begint bij de ondernemer zelf, die een faillissementsdreiging ervaart door te hoge schulden. Een van de scenario’s is gebruik te maken van de WHOA-procedure waarbij onder andere een herstructureringsdeskundige nodig is om de levensvatbaarheid van het bedrijf te onderzoeken. Dit vergroot uiteindelijk de kans om zonder faillissement het bedrijf door te kunnen zetten.
Rolf Schudde als WHOA-expert
Greyt CFO Rolf Schudde is zo’n herstructureringsdeskundige en heeft recentelijk zijn bevoegdheid gehaald om een bedrijf te mogen beoordelen op levensvatbaarheid. Door zijn ervaring als CFO heeft hij al veel bedrijven geholpen om hun Finance op orde te krijgen. De kennis en ervaring gecombineerd met de juridische aspecten, geven de basis om te toetsen of een bedrijf er werkelijk bovenop kan komen.