De toegang tot kapitaal wordt steeds lastiger voor scale-ups; althans, als we de media mogen geloven. Maar is dat echt zo? Wat zijn de alternatieven voor ambitieuze groeibedrijven? Op woensdag 29 juni 2022 kwamen investeerders samen voor de Investor Quarterly van Greyt: Hypergrowth & debt funding: a new chapter for scale-ups?
De panelleden zorgden voor een breed beeld van het financieringslandschap: Henri Schellen en Vincent Ruis (Start-up & Scale-up Team Rabobank), Jeroen Verstappen (director Debt & Capital Advisory bij Deloitte), Vera van Kesteren (managing partner van financieringsplatform Voordegroei) en Ronald Kemmeren (Principal bij HPE Growth) gaven hun kijk op financiering voor scale-ups in de huidige economie.
Never waste a good crisis
Om met de deur in huis te vallen: ja, door de oplopende rente, de dalende waarderingen en een sterk stijgende inflatie trappen investeerders vaker op de rem. Panellid Ronald Kemmeren (HPE Growth): “Waarderingen in Venture Capital dalen terug naar de levels in 2016-2019 en VC’s focussen zich nu meer op efficiënte groei metrics. Voor veel bedrijven is het daardoor onaantrekkelijker geworden om equity op te halen en juist aantrekkelijker geworden om venture debt aan te trekken.”
En zoals panellid Jeroen Verstappen (Deloitte) aangeeft: “Iedereen is inderdaad – terecht – kritischer geworden. Maar we zien óók dat fondsen hun geld aan het werk willen zetten voor de juiste proposities. Never waste a good crisis: goede investeerders weten ook te profiteren van slecht weer.”
Daarnaast zijn er in de markt nog steeds interessante vormen van groeifinanciering voor scale-ups, afhankelijk van de fase waarin de scale-up zich bevindt (van early stage tot later stage).
Bancaire groeifinanciering
Omdat start-ups en scale-ups door hun innovatiekracht een belangrijke bijdrage leveren aan de maatschappij, wil Rabobank bancaire financiering in de vroege fase van een onderneming mogelijk maken.
Omdat er dan vaak nog geen zekerheden zijn, vliegt Rabobank deze financiering aan vanuit het gespecialiseerde Start-up & Scale-up Team. Vincent Ruis: “We zetten een andere financieringsbril op. We kijken naast kwantitatieve, ook naar kwalitatieve elementen in een businesscase: hoe steekt het managementteam in elkaar, wat zijn de kwaliteiten van de key-personen, wat is de schaalbaarheid? We werken samen met andere partijen zoals investeerders. In goede tijden kunnen we samen versnellen, in slechte tijden kunnen we samen optrekken.”
Voordegroei: voor Hollands trots-bedrijven
Voordegroei is een financieringsplatform voor Nederlandse MKB’s. Samen met De Goudse Verzekeringen en OHV Vermogensbeheer heeft Voordegroei het Fresh Dutch SME Fund gelanceerd: een verhandelbaar beleggingsfonds dat belegt in MKB-leningen.
Vera van Kesteren: “Wij zijn het ondernemend alternatief voor banken. Onze financiering is er voor bedrijven in de tweede en derde groeifase die willen versnellen zonder direct te verwateren. Het rendement op deze leningen is voor de investeerder natuurlijk belangrijk. Maar net zo belangrijk is de impact die een ambitieus bedrijf kan maken op het gebied van innovatie, verduurzaming en technologie.”
Recurring revenue lending
Deloitte haakt aan op een latere fase van de scale-up, namelijk in de later stage vanaf € 15 miljoen omzet. Jeroen Verstappen deelt hoe je als technologieonderneming in die groeifase het opschalen kunt bekostigen.
Voor snelgroeiende technologiebedrijven is bijvoorbeeld recurring revenue lending interessant: een lening gebaseerd op de inkomstenstroom van een bedrijf en het terugkerende karakter daarvan (denk bijvoorbeeld aan software-abonnementen). Jeroen Verstappen: “Ondanks dat een bedrijf verlieslatend is, kan het toch interessant zijn voor financiers. Feitelijk zeggen ze dan: Wij financieren niet op de belofte, maar op de run-downs.”
Recurring revenue lending is een financieringsoplossing die relatief kostenefficiënt is, terwijl je verwatering minimaliseert. Twee aspecten zijn belangrijk wil een bedrijf in aanmerking komen:
- De markt die je bedient moet in enige mate afhankelijk van je zijn qua technologische oplossing. Een klant kan misschien wel switchen van aanbieder, maar niet zonder hoge kosten.
- Het klantverloop is laag. Er wordt gekeken naar de gross churn (hoeveel klanten verlies je over de jaren heen?) en de net churn (zelfs al verlies je klanten, je behaalt meer omzet per bestaande klant).
Stapelen & samenwerken voor serieuze funding
Met de verschillende mogelijkheden kan een innovatieve, impactvolle scale-up nog steeds serieuze funding ophalen. Het is dan wel essentieel om te stapelen (het combineren van een lening met bijvoorbeeld subsidie en private equity) én samen te werken.
Alle vier de panelleden vinden een goede samenwerking met andere financieringspartijen namelijk essentieel bij het ondersteunen van een groeibedrijf. Ronald Kemmeren (HPE Growth): “Wij zijn een betrokken en constructieve investeerder en stellen ons op als een partner van het managementteam. Bij debt-providers zoeken we een zelfde houding. Het helpt daarbij als het team van de debt-provider de juiste incentives heeft om bij te dragen aan het lange termijn succes van de onderneming.”
Om in deze markt groeifinanciering op te halen, moet een ondernemer dus met verschillende partijen om de tafel en de financieringsoplossingen op elkaar afstemmen. Vera van Kesteren (Voordegroei): “Cashmanagement en een goede CFO aan boord hebben, wordt de komende jaren nog belangrijker voor ondernemers.”
Wil jij als investeerder aanwezig zijn bij de volgende Investor Quarterly van Greyt? Om je te laten inspireren, te sparren en te netwerken? Geef je dan hier op.