CFO Kennis & Advies | De 5 valkuilen bij het ophalen van funing | Greyt

De 5 valkuilen bij het ophalen van funding

Back to overview 3 minutes reading time 04-03-2022

Successen behalen, groeien én geld ophalen om nog groter te worden. Dit is een droom voor veel oprichters van scale-ups. Als je als oprichter je bedrijf wil laten groeien dan is het ophalen van funding de ideale methode om door te kunnen groeien. Toch heeft het binnenhalen van funding meer voeten in de aarde dan je wellicht zou denken. Belangrijk is om goed te snappen wat er allemaal bij komt kijken en wanneer het juiste moment is om funding op te halen.

Onze eigen Greyt CFO’s hebben al veel scale-ups begeleid in het proces van funding. Vanuit onze ervaring hebben we 5 valkuilen gedefinieerd waar je als founder op moet letten bij het ophalen van funding.

1. De founders geven een te groot belang in het bedrijf weg

Je wordt enthousiast van de mogelijkheden die funding biedt, maar let op; het weggeven van een te groot belang kan een risico zijn. Founders raken dan te snel de controle kwijt en zo blijft er te weinig financiële incentive over om te blijven presteren. Dit is zowel in het belang van de founders als de investeerders.

Een tip is om in de beginfase niet te snel aandelen weg te geven, maar juist eerder kapitaal op te halen via familie, subsidies en innovatieleningen. Eén van de vragen die je moet stellen is: wil ik een klein belang in iets groots, of wellicht een groot belang in een wat kleiner bedrijf?

2. Geen goede fit met de investeerders

Het gaat niet alleen om een zak met geld, des te belangrijker is het dat de investeerder wat toevoegt (kennis, ervaring, netwerk), er een gedeelde visie en een persoonlijke klik is. Nadat het geld op de bankrekening staat begint het namelijk pas echt. De investeerder(s) wil(len) grip hebben op de groei en resultaten. Afhankelijk van de afspraken kan dit naast rapportages ook een actieve samenwerking zijn.  Staar je dus niet blind op de hoeveelheid geld, maar zoek ook uit welke investeerder het best bij jou past. Een goede band zorgt ook voor meer vertrouwen en dat is uiteindelijk een belangrijke factor voor succes.

3. De timing is niet goed

Er zijn twee mogelijkheden wat betreft de timing voor het binnenhalen van groeigeld; of je start hier te vroeg mee of je bent juist te laat.

Als je te snel start met funding ophalen bij VC’s dan zijn er een aantal dingen waar je geheid tegenaan loopt. Er is bijvoorbeeld nog geen MVP, er is te weinig fundament, geen team en tractie. Is dit het geval, dan sluiten andere vormen van funding beter aan in deze fase.

Funding ophalen kost veel tijd. Dit is ook afhankelijk van de fase waarin het bedrijf zit, het benodigde bedrag en of dit van meerdere investeerders moet komen. Start minimaal een half jaar van te voren om te voorkomen dat je cash op raakt en je zwak in de onderhandeling staat. Het opstellen van een business case, forecasting en pitch deck komt hier nog bij. Begin dus ruim van tevoren – wij zeggen 6 maanden – met de voorbereidingen, anders ben je te laat.

4. Er is geen goede voorbereiding

Valkuil nummer drie gaf het al een beetje weg, een goede voorbereiding is echt noodzakelijk. Zorg dat je een volledig uitgewerkt en onderbouwd business plan, een financiële forecast en een professioneel pitchdeck hebt. Daarnaast moet de administratie, legal en tax op orde zijn, ofwel je bent #alwaysduediligenceready. Dit geeft vertrouwen wanneer je in gesprek gaat met investeerders.

De juiste en tijdige voorbereiding is noodzakelijk om funding op te halen én betaalt zich later dubbel uit.

5. Er is te weinig begeleiding voor onervaren founders

Voor founders die voor het eerst funding willen ophalen is het niet gemakkelijk om door de bomen het bos te zien. Zoals we eerder al aangaven, er komt veel kijken bij het ophalen van funding. Vaak zien we dan ook dat founders hier te makkelijk instappen terwijl ze eigenlijk de kennis en ervaring missen op bepaalde vlakken. Dit resulteert in onvolledige business cases, legal zaken niet voldoende op orde en te weinig inzicht in de te voeren onderhandeling. Hierdoor gaat emotie een grote rol spelen in de gesprekken met investeerders, wat kan leiden tot een slechte deal die onvoldoende aansluit aan de behoefte en plannen van de ondernemer.

Wees dus niet terughoudend in onderzoeken waar je begeleiding nodig hebt omdat dit jou uiteindelijk zal versterken en meer zal opleveren in de toekomst.