Rapporteren in Power BI vs Excel: van A tot Z binnen 5 minuten

 

Power BI en Excel, ze worden vaak in 1 adem genoemd. Niet zo gek, want ze komen allebei uit dezelfde hoge hoed van Microsoft. Als het aankomt op het maken van rapportages dan zijn deze twee systemen niet meer van elkaar weg te denken. Waarom Power BI het ideale verlengstuk is van Excel hebben we in ons vorige blog al geschreven. Maar als we het hebben over Power BI vs Excel dan zitten er wel degelijke verschillen in de wijze van rapporteren, de mogelijkheden en vooral het inzicht dat het jouw organisatie geeft.

Power BI vs Excel | van A tot Z binnen 5 minuten

In deze video legt Martijn je glashelder uit hoe Power BI je rapportageproces automatiseert en waar de grootste verschillen zitten met Excel. Ook zie je direct hoe je méér uit je rapportages haalt met de kracht van deze self service BI tool. Maar wat word jij er nu beter van? Dat legt Martijn ook uit in dé 4 versnellingen van Power BI.

 

 

Deze video is onderdeel van ons gratis Power BI webinar. Het Power BI webinar is te downloaden via deze link:

>> https://webinar.greyt.nl/microsoft-power-bi-glashelder-inzicht/ <<

 

Geen video kijken? Lees hieronder de samenvatting

 

Martijn Wassink Oprichter GreytMartijn Wassink, oprichter van Greyt, vertelt en laat in deze video vooral zien waar precies het verschil zit in het rapportage proces en het inzicht dat het verschaft. Om het verschil tussen Power BI en Excel goed uit te leggen geeft Martijn eerst wat context. “Doordat we steeds meer gebruik zijn gaan maken van softwaresystemen zijn er ook meer delen van onze organisaties die we automatiseren. We gebruiken applicaties voor accounting, marketing, CRM, operations, etc. Doordat we met steeds meer software systemen werken leggen we ook steeds meer relevante data vast. En al die data staat verspreid over databases. Als je over al die data wil rapporteren, of analyses wil maken over al die data dan komt Excel simpelweg te kort.”

Om dat uit te leggen neemt Martijn je mee in het rapportageproces van Excel versus het rapportageproces van Power BI. In onderstaande visual wordt goed weergegeven waar het verschil precies zit.

Rapporteren in Excel

“Rapporteren in Excel betekent de data naar Excel halen. Dat gaat via de exportfunctionaliteiten van de applicaties, en vervolgens de relevante rapporten naar Excel exporteren. Al die rapporten zien er anders uit en hebben een ander indeling. In de volgende stap zul je die data dan ook goed moeten bewerken. We leggen relaties tussen de verschillende Excel exports, we passen formules toe en maken voornamelijk gebruik van draaitabellen en draaigrafieken om mooie rapportages te kunnen creëren. Is het rapport klaar? Dan sturen we die per PDF of PowerPoint via de mail naar iedereen die het inzicht nodig heeft. Conclusie: het rapportageproces is lang. We zijn 90% van onze tijd kwijt aan het rapporteren en hebben nog maar 10% van onze tijd over voor de analyse.

Rapporteren in Power BI

Rapporteren in Power BI is een ander verhaal. Als je kijkt naar het linker lijstje in de visual, dan zie je dat we al deze stappen in Power BI kunnen automatiseren. We stellen 1 keer al deze stappen in en vervolgens herhaalt Power BI automatisch het hele proces, iedere keer weer. Power verzamelt automatisch de data uit alle verschillende bronnen. Vervolgens bewerkt Power BI die data: de relaties legt, de formules toepast totdat de dataset schoon is waarop we dashboard maken. En die dashboards delen we met iedereen in de organisatie die het inzicht nodig heeft. Conclusie: met Power BI ben je nog maar 10% van je tijd kwijt aan het rapporteren en hou je 90% van je tijd over voor de analyses.”

 

Excel vs Power BI Greyt

 

Nog even de opmerkelijkste verschillen op een rijtje:

[ninja_tables id=”2508″]


Maar wat word jij er nu beter van? Dit zijn dé 4 versnellingen van Power BI:

  1. Gigantische tijdsbesparing door slimme automatisering. Minder rapporteren, meer analyseren.
  2. Visuele & interactieve dashboards en reports. Toegankelijk voor iedereen waarvan jij wilt dat de lezer het kan zien.
  3. Volledig beheer over de informatiestroom binnen de organisatie, jij bent in control.
  4. Alle databronnen koppelen: sneller en meer inzicht over al je data.


Wil je meer weten over Power BI?

 

>> Bekijk het volledige Power BI webinar: download het webinar hier

 

>>Ben je al klaar voor de volgende stap en wil je zelf aan de slag gaan met Power BI? Schrijf je dan in voor onze Power BI Training.

 

Ervaar je rapportage problemen maar weet je nog niet of Power BI de oplossing is? Stuur je uitdaging naar reporting@greyt.nl en wij komen altijd met een oplossing.