Ondernemen en tijdige financiële rapportage

 

In mijn vak heb ik ondertussen al heel veel ondernemingen en ondernemers gezien en gesproken. Ik kom dan ook veel manieren tegen waarop ondernemers hun onderneming aansturen. Ik praat dan niet over de aansturing van mensen en over wat, wanneer en hoe moet worden geproduceerd. Ik praat dan over de financiële aansturing.

Dit is niet zomaar een rapportje over hoeveel geld de ondernemer in een maand of een jaar heeft verdiend. Nee, dit gaat door de gehele organisatie heen. Alles wat in een organisatie gebeurd heeft een financieel gevolg. Al deze financiële gegevens bij elkaar leveren uiteindelijk het financiële resultaat.

Voor financiële cijfers geldt meestal dat deze accuraat en tijdig dienen te zijn. Soms zijn dit tegenstrijdige begrippen: Hoe langer je te tijd neemt hoe nauwkeuriger de cijfers. Hier zit dan ook vaak het probleem. Soms nemen ondernemingen lang de tijd om de cijfers te verzamelen en om te zetten naar een financiële rapportage. De cijfers zijn dan wel betrouwbaar, maar het kan best zijn dat de informatie daardoor te laat beschikbaar komt om tijdige actie te ondernemen. Een van de opmerkingen die ik toch wel regelmatig hoor is: “Het ging allemaal goed, maar opeens veranderde dit. Doordat het maanden duurde voor we de cijfers zagen, constateerden wij deze kentering te laat en kostte dit ons veel geld.” De boodschap is dan ook om snel in een nieuwe maand de cijfers beschikbaar te krijgen om veranderingen snel te constateren. Accepteer hierbij dan maar een iets mindere nauwkeurigheid. Tijdigheid in financiële rapportage kan ondernemingen redden.

Dit artikel werd geplaatst in Bedrijvig Land van Heusden en Altena