Recovery & Bijzonder Beheer: tijd om te ontwaken!

Te vaak heb ik in de neerwaartse spiraal gezeten van minder omzet dan kosten; er gaat meer uit dan erin komt. Uit deze neerwaartse spiraal komen wordt bij ondernemingen recovery genoemd. Herstel dus.. maar de ruimte in het ziekenhuis waar je bijkomt van de narcose is misschien een betere vergelijking. Het is tijd voor recovery: tijd om wakker te worden!

Iedereen gaat mee in de waan van de dag

Als ik binnenkom bij een klant als financial, is er ogenschijnlijk niets aan de hand. De naam recovery heeft het nog lang niet, iedereen draaft door in de waan van de dag. De effecten van de neerwaartse spiraal worden nog niet gevoeld, de oorzaken zijn niet bekend en de bank heeft het nog niet benoemd. Iedereen doet wat er van hem of haar wordt gevraagd. De positieve denkbeelden vliegen over tafel, te vaak in het licht van nieuwe omzet, offertes en prospects.

Inmiddels stijgt op de financiële afdeling de temperatuur wel – ze zijn teveel tijd kwijt aan lastige leveranciers, betalingsregelingen en de liquiditeitsprognose (die er eigenlijk nooit was) gaat van maand naar week. De maandrapportage komt wat later, de analyse van het onderhanden werk blijft achterwege. De directeur vraagt bijna dagelijks wat er binnen is gekomen op de bankrekening. Het kost alleen maar extra tijd, veel extra tijd.

Ik merk de onrust in het hele bedrijf. Het sijpelt tussen de zaken door. Het wordt niet gezegd, maar wel gevoeld. Alsof we de snooze knop op onze wekker maar blijven indrukken. Ook merk ik dat ikzelf achter de feiten aan loop. De noodzaak voor verandering wordt maar niet gevoeld. Het idee is juist harder lopen om nieuwe omzet binnen te halen, teveel van hetzelfde. Nog geen tijd voor reorganisatie, werkwijzen te veranderen of bepaalde onrendabele producten uit het assortiment te halen. Het is vechten tegen de kater waarvan je weet dat ie gaat komen.

De kater komt later.. Recovery wordt Bijzonder Beheer

Dan komt de bank om de hoek. Tijdens een regulier periodiek overleg krijgt de neerwaartse spiraal ineens een naam: recovery; overdracht aan Bijzonder Beheer van de bank. De kater waarvan iedereen wist dat ie zou komen. Onthutst ontwaakt iedereen uit de narcose. Nu is het is te laat, er is geen tijd meer om te repareren. Bij Bijzonder Beheer is het meer afhandelen dan ontwikkelen. De tijd die er is gaat op aan hectiek. Het gaat van kwaad tot erger. Directeuren en aandeelhouders ontwaken, de positiviteit van voorheen slaat om in negativiteit.

Er is geen tijd meer om pro-actief te zijn, om de producten te ontwikkelen of de processen te versnellen. Ontwikkeling, groei en verbetering is de norm voor normaal. Het is noodzaak en geen luxe.

Stop met snoozen en kom in je ritme!

Zicht op de business is pure noodzaak! Je hebt een ritme nodig om je business verder te ontwikkelen. Alleen dan kan je tijdig de onvermijdelijke tegenvallers opvangen. Direct een analyse kunnen maken, om zo de oorzaak van het tegenvallende resultaat te vinden. Maak doorlopend een vergelijking tussen realisatie en verwachting. Alleen zo is er een adequaat beeld van de financiële situatie.

Het normale dagritme van ontwaken en slapen is ook het ritme in je business: alert zijn, maar ook je momenten van rust kunnen pakken, wetend dat je business blijft doorlopen en ontwikkelen.

Merk jij dat je business aan het snoozen is? Ben je het onvermijdelijke aan het uitstellen? Mijn collega’s en ik helpen je graag om op tijd wakker te worden. Stuur een mail met jouw uitdaging naar info@greyt.nl of geef ons een belletje op +31 10 257 99 77, dan kijken we samen wat we voor jou kunnen betekenen.