Ondernemen, winst maken en toch failliet

 

Hoe kan het dat een onderneming met goede winsten toch failliet gaat? Er zijn een aantal antwoorden op deze vraag, maar de belangrijkste is: er is onvoldoende geld om de onderneming draaiende te houden. Dan ga je toch naar de bank, hoor ik dan. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

De banken kijken tegenwoordig niet meer alleen naar mooie verhalen en naar mooie cijfers in de resultatenrekening. Er wordt meer nog gekeken naar de geldstromen. En dan niet alleen de vroegere, maar zeker meer nog de toekomstige. Die laatste geldstroom moet er voor zorgdragen dat de bank zijn geld weer terug ontvangt. Op het moment dat de bank onvoldoende vertrouwen in die toekomstige geldstroom heeft zal zij niet gaan financieren.

En wat kunnen we daar nu aan doen. In de scans vóór een opdracht kijk ik naar hoe de geldstromen in elkaar zitten. Ik kijk tevens naar de bezittingen waar het geld in is geïnvesteerd. Te denken valt aan bijvoorbeeld de voorraden en de debiteuren. Doelstelling van deze posten is om ze zo laag mogelijk te laten zijn. Via een aantal prikkelende stellingen probeer ik de klant nieuwe inzichten te laten krijgen om de voorraden te verlagen of om de debiteuren sneller binnen te krijgen. Vaak lukt het zo om geld vrij te spelen om de slagkracht van de onderneming te vergroten en een gezonde toekomst te waarborgen.

Meet & Greet Anton
Anton Oppenhuizen Greyt partner voor de ondernemerBen je een (startende) ondernemer en wil je eens sparren met Greyt Partner Anton? Dat kan op 16 maart aanstaande tijdens Meet ‘n Greet | Starters & Seniors in Almkerk! Anton doet mee aan dit evenement als senior ondernemer waar je al je vragen aan kwijt kunt. Vragen als “Hoe richt je een boekhouding in, welke tarieven zijn redelijk voor mijn business, is een AOV verplicht, moet je een website hebben, lid zijn van een ondernemersvereniging, is dat handig en waar vind ik die dan?”

Aanmelden
Datum: 16 maart 2017 van 10.00 – 12.00 uur
Locatie: Rabobank Altena – Sportlaan 170 in Almkerk.
Deelname is gratis. De koffie ook!

Aanmelden is verplicht.
Doe dat voor 5 maart a.s. via dit e-mailadres: info AT OndernemendAltena.nl.
Je ontvangt een bevestiging.

Dit artikel is uitgebracht in Bedrijvig Land van Heusden en Altena.