High Performance Finance is bereikbaar voor elke organisatie

In de wereld van Marketing en Sales is het gemeengoed: “hoe onderscheidt mijn product zich van die van de concurrenten”. In de wereld waarin Greyt zich beweegt, die we voor het gemak maar even Finance noemen, is op zoek gaan naar dat onderscheidend vermogen geen gewoonte. En dat vind ik een gemiste kans. Er bestaat namelijk een groot verschil tussen Financials die High Performance Finance beoefenen en zij die dat niet doen. 

Daarom leg ik je in dit blog graag uit wat het verschil is tussen High en Low Performance Finance. Want iedere ondernemer wil zijn organisatie toch in een groeiversnelling krijgen?

Wat is High Performance Finance?


Een professioneel ingerichte administratie, die op tijd, volledig en juist haar gegevens administreert en haar rapportages oplevert. Die de controle door de accountants soepel doorstaat en de jaarrekeningen tijdig deponeert. 

Met een control afdeling die relevante analyses maakt en de juiste vragen stelt bij de rapportages. Die ideeën, initiatieven en de daaropvolgende investeringen kan toetsen op haalbaarheid. Niet alleen financieel maar ook op culturele aspecten. 

Dit vanuit een ICT-omgeving waarop financiële en operationele systemen gladjes draaien en tegelijkertijd veranderingen in de productie adequaat ondersteunt.

En dat alles onder leiding van een CFO, Financieel Directeur of Financieel Manager. Deze persoon neemt de sturing en ondersteuning van het bedrijf op zich en daagt overige directieleden uit. Die initiatief neemt en op een ontspannen manier stakeholders van informatie voorziet.

Dat is High Performance Finance.


Het heeft dus niets te maken met whizzkids, die werkend voor een consultant, allerlei briljante oplossingen aanbieden die zij zelf amper begrijpen. Laat staan hun klanten! Die er alleen zijn ter meerdere eer en glorie van met bonussen behangen partners en reeds loaded zijnde investeerders. 

Sterker nog, de whizzkids gaan vaak voorbij aan de dagelijkse praktijk waarin geworsteld wordt met toenemende administratieve eisen. Waarin bedrijven geplaagd worden door accountants, belastinginspecteurs en andere instanties die informatie vragen die dan net niet voorhanden is. 

Waar de control afdeling voortdurend wijst op wat er niet goed gaat, maar geen oplossingen biedt. Sterker nog, die elk initiatief tot verbetering om zeep helpt, omdat er beter gewacht kan worden op de oplossing die er over enige tijd aankomt.

Waar de performance van de ICT-systemen te wensen overlaat. En de maandagochtend pas halverwege kan beginnen omdat de back-up in het weekend is vastgelopen, wat door niemand is gesignaleerd. Waar de rapportages aan elkaar hangen van Excel-spreadsheets. Waarin gegevens worden over geklopt uit verschillende softwarepakketten die niet in staan zijn met elkaar te praten. 

En dat alles onder leiding van een financiële man, die maar niet achter zijn desktop vandaan komt. Die voortdurend achter de kar hangt, op de cruciale momenten afwezig is en die altijd overhoop ligt met de overige directieleden, eigenaren, investeerders en financiers. Waarbij de accountants en belastingadviseur aangeven dat het bedrijf er zelf de oorzaak van is dat zij gepeperde rekeningen moeten sturen.

Dat is Low Performance Finance.


Wij hebben iets gaafs ontwikkeld voor (scale-up) ondernemers: de Greyt Finance Scan. Een handige online tool om zelf te beoordelen hoe succesvol jouw Finance functie is én of deze klaar is voor groei. De scan geeft inzicht in het belangrijkste verbeterpotentieel voor jouw organisatie.

Je kan hier de Finance Improvement Test maken


Elke onderneming kan die High Performance bereiken

High Performance Finance als groeiversneller is voor iedere onderneming te bereiken. Ongeacht haar omvang, de branche waarin ze zich begeeft of de fase waarin ze zich bevindt. Het is dus niet alleen van toepassing op de Philipsen van deze wereld, maar ook op de kleinere bedrijven. Van startup tot scale-up en op volwassen ondernemingen. 

Aandacht, focus en een realistisch stappenplan, dat is wat er nodig is. Gecombineerd met het lef om rigoureuze keuzes te maken. Dat kan betekenen dat de financiële afdeling gereorganiseerd moet worden. Of dat er geïnvesteerd moet worden in ICT-systemen. Het is tegelijkertijd een pijnlijk en een hoopvol proces. Want langzaam maar zeker wordt het beter. Het wordt professioneler, je krijgt positieve signalen uit je omgeving en is er licht aan het einde van de tunnel. Er zijn altijd uitdagingen maar die gaan we positief tegemoet. Omdat er geloof is in de toekomst. Een toekomst met overzicht, rust en structuur.


Benieuwd wat wij voor ondernemers doen? Bekijk hier onze diensten voor ondernemers