Ondernemen en niet-bancaire financiering

 

Twee derde van de MKB ondernemers is op zoek naar externe financiering. In totaal telt hun kapitaalbehoefte op tot circa 28 miljard euro per jaar. Uit onderzoek blijkt dat het verwacht financieringstekort tot en met 2016 1 tot 3,5 miljard euro bedraagt. Dit gaat om leningen met een omvang kleiner dan 1 miljoen euro (MKB in Beeld). Een op de vijf MKB ondernemers vindt toegang tot financiering het grootste probleem.

Op het moment dat ondernemingen behoefte hebben aan financiering is de meest gangbare weg meestal eentje naar de bank. Wat ondernemingen vaak niet weten is dat er meer manieren zijn om de onderneming te financieren. Onder andere kan gedacht worden aan aandelen (eventueel gecertificeerd om de zeggenschap te beperken), Steunfondsen (zoals bijvoorbeeld het MKB Impulsfonds (www.mkbimpulsfonds.nl)), crowdfunding en factoring. Een nog niet genoemde methode is obligaties. Ik hoor een aantal van u al zeggen: “Dat is niets voor ons als klein(er) bedrijf. Dat is meer voor grote ondernemingen.” Vroeger was een obligatielening inderdaad alleen iets dat haalbaar was voor grote ondernemingen. Tegenwoordig zijn obligaties ook een financieringsmethode voor het MKB. Dit kan gebeuren via het MKB Beursplatform NPEX (www.npex.nl).

De uitgifte is laagdrempelig. Daarnaast is er de mogelijkheid om leveranciers, klanten en ook regionale bedrijven te interesseren om deel te nemen. Hierdoor wordt de band tussen leverancier en klant nauwer. Regionale bedrijven financieel ondersteunen via deze financieringsvorm zorgt tevens voor een nauwere verbondenheid tussen bedrijven in de regio zelf.
Neem gerust contact op indien u meer wilt weten over de mogelijkheden voor financiering van uw onderneming.

Deze column werd geplaatst in Bedrijvig Land van Heusden en Altena